In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2025 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op een rij. De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2025 in werking treden, tenzij anders vermeld. Onderstaand een overzicht van maatregelen m.b.t. btw & accijnzen.
Boetebepaling Algemene douanewet
De Douane verricht taken die vallen onder de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) en de Algemene douanewet (Adw). Daarom wordt de Adw in lijn gebracht met de AWR. Zo bereikt men dat de inspecteur die boetes oplegt onder toepassing van de Adw, dezelfde regels hanteert als bij het opleggen van boetes op grond van de AWR. Deze wijziging zorgt er onder meer voor dat de inspecteur die de aangifte behandelt en een overtreding constateert, ook een boete kan opleggen. En dat na een verzuimboete een vergrijpboete opgelegd kan worden voor hetzelfde feit, als er nieuwe bezwaren bekend zijn geworden.
Intrekking accijnsvergunningen
In de beoogde wijziging van de Wet op de accijns wordt het mogelijk gemaakt om een vergunning voor een distilleertoestel en een vergunning voor een tabaksproductieapparaat in te trekken. In de huidige regeling is dat namelijk niet mogelijk en dat leidt tot een vervuild vergunningenbestand met vergunningen die niet meer gebruikt worden. Deze wijziging zorgt ervoor dat de Douane effectiever hierop kan toezien.
Vervallen correctie brandstofaccijns
Het voorstel is om de bepalingen rond naheffing en teruggaaf van accijns op veraccijnsde brandstofvoorraden te laten vervallen. Deze regels zijn onuitvoerbaar voor de Douane en veroorzaken onduidelijkheid voor bedrijven. De maatregel vereenvoudigt de Wet op de accijns en brengt meer duidelijkheid voor de toekomst.
Herziening btw-investeringsdiensten
Per 1 januari 2026 wordt de btw-herzieningsregeling uitgebreid naar investeringsdiensten voor onroerende zaken. De btw op deze diensten wordt vijf jaar gevolgd, vergelijkbaar met roerende investeringsgoederen. Er geldt een drempelbedrag van € 30.000. Kleinere diensten vallen daardoor niet onder deze regeling.
Tip
Deze maatregel biedt sommige ondernemers de mogelijkheid om eerder niet in aftrek gebrachte btw alsnog als voorbelasting in aftrek te brengen.
Let op!
Deze maatregel leidt mogelijk tot herzienings-btw voor ondernemers die - na het eerste jaar belast gebruik - de onroerende zaak binnen de herzieningstermijn vrijgesteld gaan
verhuren.
21% btw voor bepaalde diensten
Vanaf 1 januari 2026 wordt het verlaagde btw-tarief voor logies en bepaalde culturele goederen en diensten afgeschaft. Dit betekent dat het btw-tarief stijgt van 9% naar 21%. Dit geldt – niet uitputtend - in ieder geval voor: hotels, pensions, boeken, sport, musea, muziek- en toneelvoorstellingen. Kamperen, attractieparken, speel- en siertuinen, circussen, dierentuinen en bioscopen zijn uitgezonderd van deze verhoging.
Let op!
Het btw-tarief op het moment van de prestatie is van toepassing. Bijvoorbeeld: wanneer een theatervoorstelling vooruit wordt betaald in 2025, maar plaatsvindt in 2026, dan is 21% btw verschuldigd.
Wilt u meer weten over de gevolgen van de belastingplannen voor úw persoonlijke situatie? Neem contact op per e-mail of via +31 495 520 447 om een afspraak te plannen.
Deze special is verdeeld in de volgende onderwerpen:
- maatregelen ondernemingen;
- maatregelen bedrijfsopvolgingsfaciliteiten;
- maatregelen werkgever;
- maatregelen btw & accijnzen;
- maatregelen vastgoed;
- maatregelen auto & mobiliteit;
- maatregelen (vermogende) particulieren;
- maatregelen internationale situaties;
- maatregelen energie & milieu; en
- overige maatregelen.
Klik hier om het volledige Prinsjesdagspecial - Belastingplan 2025 te downloaden als pdf.