Belastingplan 2025: Werkgever

In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2025 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op een rij. De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2025 in werking treden, tenzij anders vermeld. Onderstaand een overzicht van maatregelen m.b.t. de werkgever.

Reparatie heffingslek Belgische zeevarende

Op basis van de huidige wet kan Nederland in zeldzame situaties geen belasting heffen van een Belgi-sche inwoner die als zeevarende in dienst is bij een Nederlandse werkgever en volledig buiten Neder-land werkt. Dit wordt gerepareerd voor de gevallen waarin Nederland op grond van internationale verdragen heffingsbevoegd is. In dit wetsvoorstel wordt al rekening gehouden met aanvullende af-spraken die Nederland met andere landen wil maken over het toerekenen van loon aan zogenaamde thuiswerkdagen.

Vrijgesteld privégebruik OV-kaart 

Het kabinet stelt voor om de maatregel ‘gerichte vrijstelling OV-abonnementen’ te verduidelijken. Als een werkgever een werknemer de mogelijkheid geeft om vrij te reizen of met korting te reizen op zijn kosten, dan zijn deze kosten gericht vrijgesteld, mits enige mate van zakelijk gebruik plaatsvindt. De gerichte vrijstelling geldt dus ook voor privéreizen met een recht op vrij reizen of een recht op korting van de werkgever. De gerichte vrijstelling is ook uitgebreid naar niet-Nederlands openbaar vervoer.

Let op!
De gerichte vrijstelling geldt niet voor privéreizen die met een privé OV-kaart zijn gemaakt. De-zelfde reis gemaakt met een OV-kaart van de werkgever kan weer wél vrijgesteld zijn.

Looptijd premiegrens pensioen

De fiscale premiegrens voor de opbouw van ouderdoms- en partnerpensioen bij overlijden op of na pensioendatum blijft 30%, maar de berekening wordt aangepast. In plaats van een looptijd van 100 jaar, wordt deze nu wettelijk vastgesteld op 60 jaar. Dit zorgt voor een nauwkeuriger rendementsver-wachting die beter aansluit op de oorspronkelijke berekeningen in de Wet toekomst pensioenen. De wijziging werkt terug tot en met 1 oktober 2024.

Bevoegdheid wijzigen S&O-aftrek

Bedrijven kunnen een belastingvermindering ontvangen op speur- en ontwikkelingswerkzaamheden (S&O). Tot op heden zijn de S&O-percentages en -schijfgrenzen gebonden aan wetswijzigingen. Er wordt voorgesteld om de regeling flexibeler te maken waarbij de Minister van Economische Zaken de regeling eenvoudiger kan wijzigen. Op basis van het voorstel kan de minister zowel de grensbedragen als de aftrekpercentages wijzigen.

Terugdraaien versobering 30%-regeling

De versobering van de 30%-regeling uit 2024 (30-20-10-regeling) wordt deels teruggedraaid. Vanaf 1 januari 2027 wordt de maximale onbelaste vergoeding 27%. Voor 2025 en 2026 blijft het percentage 30% voor alle ingekomen werknemers. De salarisnorm stijgt naar € 50.436 en voor werknemers jonger dan 30 jaar met een mastergraad naar € 38.338. Ingekomen werknemers die voor 2024 de 30%-regeling hebben gebruikt, vallen onder overgangsrecht. Voor hen blijft tot het einde van de looptijd een percentage van 30% en de oude (geïndexeerde) salarisnormen gelden.

Wilt u meer weten over de gevolgen van de belastingplannen voor úw persoonlijke situatie? Neem contact op per e-mail of via +31 495 520 447 om een afspraak te plannen.


Deze special is verdeeld in de volgende onderwerpen:

Klik hier om het volledige Prinsjesdagspecial - Belastingplan 2025 te downloaden als pdf.