Eindejaarstips 2019 voor de btw

Eindejaarstips 2019 voor de btw

Jaarlijks worden Eindejaarstips verzameld en opgesteld door door onze beroepsorganisatie NBA. Lees hier de tips m.b.t. de btw. Klik hier om alle tips te downloaden als pdf.

of download alle eindejaarstips als pdf.

Oude of nieuwe KOR?

Ga na of de nieuwe kleineondernemingsregeling (KOR) aantrekkelijk voor u is. U kiest dan namelijk  voor een vrijstelling voor de btw als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar heeft. Voor de aanmelding voor de nieuwe KOR moet het formulier uiterlijk 20 november 2019 binnen zijn bij de Belastingdienst. U kunt zich ook na 20 november 2019 nog aanmelden. De ingangsdatum schuift dan op naar het eerstvolgende tijdvak. Dat betekent dat u vanaf 1 april 2020 meedoet.

Kiezen voor de nieuwe KOR betekent: 
•    geen btw-aangifte doen;
•    geen btw in rekening brengen en vermelden op facturen;
•    betaalde btw mag niet worden teruggevraagd.

Let op De nieuwe regeling gaat ook gelden voor rechtspersonen zoals BV’s, stichtingen en verenigingen.

Tip Verwacht u de komende tijd grote investeringen te doen? Het aanvragen van de nieuwe kleine ondernemingsregeling is dan wellicht niet interessant.

Corrigeer uw btw-aangifte

In uw laatste btw-aangifte van het jaar (vierde kwartaal of de maand december) krijgt u nog de mogelijkheid om een aantal correcties op te nemen over het afgelopen kalenderjaar. Welke correcties kunnen aan de orde komen?

•    correctie omzetbelasting privégebruik personenauto;
•    correctie privégebruik woning;
•    correcties in het kader van de bedrijfskantineregeling;
•    overige correcties op de aftrek van voorbelasting bij verstrekkingen aan het personeel en relatiegeschenken;
•    herziening van in eerdere jaren in aftrek gebrachte omzetbelasting op investeringsgoe-deren.

Tip Ga in uw administratie na of u een correctie moet doorvoeren.

Gebruik de suppletie-aangifte

Komt u erachter dat u in de afgelopen vijf jaar toch te veel of juist te weinig btw heeft aangegeven in de aangifte omzetbelasting? Dan bent u verplicht om dit aan de Belastingdienst te melden door middel van een suppletie-aangifte. Indien u deze onjuistheden niet corrigeert, riskeert u naast belastingrente ook nog eens een dubbele boete, namelijk voor het niet tijdig doen van aangifte en voor het doen van een onjuiste aangifte.

Tip Komt u erachter dat u € 1.000 of minder terugkrijgt of moet betalen? Dan mag u deze verwerken in de eerstvolgende aangifte. 

Meld verbreken fiscale eenheid voor de btw zo snel mogelijk

Indien u niet langer voldoet aan de voorwaarden voor het bestaan van een fiscale eenheid voor de btw, loopt de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de btw-schulden van alle ondernemingen binnen de fiscale eenheid door zolang de fiscale eenheid bestaat.

Tip De fiscale eenheid wordt niet met terugwerkende kracht beëindigd zodat het erg belangrijk is dat u zo snel mogelijk schriftelijk aan de Belastingdienst meldt dat de fiscale eenheid moet worden verbroken.

Let op Ook indien een deel van de fiscale eenheid wordt ontbonden, moet u dit melden bij de Belastingdienst.

Houd rekening met nieuw btw-nummer

Runt u een eenmanszaak? Dan ontvangt u een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met uw BSN-nummer. Dit nieuwe nummer dient u vanaf 1 januari 2020 te melden op bijvoorbeeld facturen, briefpapier en de website. U moet het ook melden bij intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving.

Let op Het oude nummer gebruikt u straks nog alleen voor de communicatie met de Belastingdienst. Dit oude nummer heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer. 

Vraag btw op oninbare facturen terug

Ga in uw administratie na of u facturen heeft die u als oninbaar kunt kwalificeren. U kunt namelijk deze btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Wilt u meer weten over bovenstaande tips en hoe deze toe te passen op uw situatie? Neem contact op voor persoonlijk advies, of volg ons op LinkedIn of Facebook om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. 


Bekijk ook: