Als een directeur-grootaandeelhouder (dga) een schuld heeft aan de eigen vennootschap, dan moeten zakelijke voorwaarden worden gehanteerd. Dit zijn voorwaarden die onafhankelijke derden ook zouden zijn overeengekomen. Vanwege de verwevenheid van de dga en de eigen vennootschap gebeurt het in de praktijk regelmatig dat niet zakelijke leningsvoorwaarden worden overeengekomen. Dit kan tot fiscale correcties leiden.
De Belastingdienst heeft aangegeven dat in het toezicht extra aandacht zal worden besteed aan het beoordelen van dergelijke leningsverhoudingen (waaronder ook de zogenoemde rekening-courant). Daarnaast is op dit moment een wetsvoorstel aanhangig bij het parlement dat zich richt op leningen van de eigen vennootschap aan de dga, de ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’. Hieronder gaan we kort in op de onzakelijke leningsverhoudingen en op het wetsvoorstel.
Onzakelijk lenen van eigen vennootschap en onzakelijk gebruik rekening-courant
Indien niet zakelijk wordt gehandeld tussen de dga en de eigen vennootschap, kan dit ertoe leiden dat voor fiscale doeleinden correcties moeten worden gemaakt. Bij leningen kan het niet-zakelijke handelen gelegen zijn in de voorwaarden (waaronder rente en aflossingen), maar ook in het te hoog laten oplopen van de schuld.
Fiscale correcties kunnen onder meer zijn dat de lening (geheel of gedeeltelijk) wordt aangemerkt als door de dga genoten inkomen in de vorm van verkapt dividend, waarover dividend- en inkomstenbelasting verschuldigd is. Ook kan de rente op de lening naar zakelijke maatstaven worden aangepast. Verder kan onzakelijkheid van een lening ertoe leiden dat afwaarderingen ervan niet ten laste van het fiscale resultaat kunnen worden gebracht.
Wilt u hier meer over weten? Neem contact op per e-mail of via +31 495 520 447.
Volg Vaart Adviseurs & Accountants op LinkedIn of Facebook voor meer tips & nieuws.