Het doen van een gift aan een kwalificerende goeddoelinstelling wordt fiscaal beloond. Afhankelijk van de vorm kan de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek worden gebracht op het verzamelinkomen van de schenker. Voor gewone, niet-periodieke giften geldt dat rekening moet worden gehouden met fiscale drempels.
Periodieke giften zijn echter zonder drempels aftrekbaar. Bij een periodieke gift moet onder andere sprake zijn van vaste en gelijkmatige uitkeringen voor een periode van minimaal vijf jaar, die eindigen uiterlijk bij overlijden. Het moet dus gaan om een bepaalde mate van onzekerheid.
Op 31 december 2020 heeft Hof ’s-Hertogenbosch bevestigd dat voor een periodieke gift een wezenlijke onzekerheid vereist is.
De casus
Een echtpaar heeft een periodieke uitkering geschonken aan een kwalificerende goeddoelinstelling (ANBI), onder de voorwaarde dat deze vervalt bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Het echtpaar heeft de schenking als periodieke gift in de aangifte inkomstenbelasting opgenomen. De inspecteur is bij het opleggen van de aanslag van de aangifte afgeweken, omdat niet aan het onzekerheidsvereiste zou zijn voldaan. Nu de uitkering afhankelijk is van twee levens, moet de onzekerheid worden getoetst. Volgens de inspecteur is de kans dat de uitkering tijdens de looptijd eindigt 0,03%.
Hof ’s-Hertogenbosch heeft de zienswijze van de inspecteur bevestigd. Volgens het hof is in deze situatie niet voldaan aan het onzekerheidsvereiste, omdat de kans dat de onzekere toekomstige gebeurtenis zich gedurende de looptijd voordoet kleiner dan 1% is. De kans op verlies van de ANBI-status mag volgens het hof niet worden meegenomen bij het vaststellen van de mate van onzekerheid.
Tegen de uitspraak van het hof is beroep in cassatie ingesteld. Voor deze belastingplichtigen is er nog hoop dat de Hoge Raad korte metten maakt met de uitspraak van het hof.
Bent u van plan om aan een goeddoelinstelling te schenken? Let dan goed op de vormgeving van uw gift. Door deze op de juiste wijze vorm te geven kan inkomstenbelasting worden bespaard. Dit is niet alleen fiscaal gunstig, maar zo blijft er ook meer over voor het goede doel. Neem contact op per e-mail of via +31 495 520 447 voor advies op maat.
Volg Vaart Adviseurs & Accountants op LinkedIn of Facebook voor meer tips & nieuws.